Choklad, te och nyconchad kakaomassa!

Home / Blogg / Choklad, te och nyconchad kakaomassa!

Choklad, te och nyconchad kakaomassa

Igår var jag på chokladprovning med Gustaf Mabrouk, meriterad konditor och lång erfarenhet av att arbeta med choklad. Jag njöt hela dagen av tanken på att själv få vara deltagare på en provning. En spännande och för mig lite annorlunda provning. Gustaf hade t ex tagit med sig sin kombinerade malnings- och conchningsmaskin och vi fick smaka ljummen, nyconchad kakaomassa. Mmmm, ljuvligt lent men en aning strävt eftersom det var 100 kakaomassa… Vi provade riktigt kakaosmör, dvs kakaosmör som inte har tvättats och därmed behåller sin naturliga kakaoaktiga smak.

En överraskning var helt klart det nybryggda kakao-te Gustaf bjöd på. Doften var mycket lik en kopp varm choklad, men med rik smak av kakao. Självklart provade vi också Gustafs 72 procentiga Stockholm Bean-to-Bar som även den framförallt har en ren och mycket aromatisk kakaosmak. Lite nötigt i tonen och en liten inledande syra.

Vi provade också en enkel compound (chokladliknande couvertyr) – eller snarare ”Block” som det kallas i butiken. Innehåller framförallt socker och palmolja och en mycket låg halt av kakao, ca 30%. Det är dessvärre denna typ av couvertyr vi får i oss när vi köper storskaligt tillverkade praliner och bakverk. Det var svårt att inledningsvis känna på smaken att detta inte var riktigt choklad – vi blev nog alla lite lurade.

Choklad tillverkad av aromatiska bönor som köpts in direkt av kakaobönder som får skäligt betalt och som sedan varsamt hanterats på ett hantverksmässigt sätt kostar lite mer än godischoklad. Men jag lovar – det är värt varenda krona. Detta är ren och skär njutning både för gom och samvete!

Stockholm Bean to Bar kan köpas hos www.chokladolakrits.se

Choklad Stockholm Bean to Bar

 

Related Posts