Så här nyttigt är det med choklad!

Home / Chokladskola / Så här nyttigt är det med choklad!

Nyttigt med choklad

SÅ HÄR NYTTIGT ÄR DET MED CHOKLAD

Det går inte att säga att choklad överlag är nyttigt eller onyttigt eftersom den innehåller olika mängd socker, kakao och eventuellt tillsatta främmande fetter. Men om man ser till kakaon i sig eller en rå oprocessad (temp under 42 grader vid jäsning och rostning) mörk choklad så är det bland det nyttigaste man kan äta.

Kakaon i sig innehåller mer än 300 komponenter. Några av dessa är; vegetabiliskt fett (ca 50%), kolhydrater (20-25%) , proteiner (15-20%), vatten (5%) och resterande en mängd olika vitaminer och mineraler såsom järn, zink, koppar, kalcium, magnesium, fluor, vitamin B1, B2 och C.

Så faktum är att kakao är bra för din hälsa på flera olika sätt. Här kommer några exempel:

  1. Kakao är anti-depressivt. Kakao triggar produktionen av seratonin och fenyletylamin. Seratonin kontrollerar ilska humör och din sömn. Fenyletylamin är en adrenalin-relaterad kemikalie som också utsöndras naturligt när vi glada, euforiska eller kära!
  2. Kakao är bra för ditt hjärta. Regelbunden konsumtion av kakao eller mörk choklad minskar risken för hjärtinfarkt och stroke. Magnesium och antioxidanter som finns i kakaon är bland annat blodförtunnande och blodtryckssänkande.
  3. Antioxidanter skyddar också mot cancer.Det är faktiskt mer antioxidanter i kakao än i grönt te. Dock är det mycket mer energi i den mörka chokladen.
  4. Kakao kan skydda mot diabetes då den ökar insulinkänsligheten.
  5. Kakao kan hjälpa dig att gå ner i vikt.Det låter kanske konstigt men kakao eller en mörk choklad är mycket fiberrik. Krom som finns i kakao minskar också socker suget.

Dessutom smakar ju choklad mycket bättre än broccoli, palsternacka och sallad… eller hur!